Saturday, April 28, 2012

Resipi Kerabu Mangga

Assalamualaikum....

Hye gojes sumer. Hari nih weekend, mmg sangat-sangat membahagiakan, kan?Yes.I know- I know....(^_^) YM lagi bahagia sebabnye YM ambik cuti panjangggg.ekeke. YM ambik 3 days annual leave, tapi YM dapat 10 hari cuti woooo! Yahuuuuu! 7hb May baru YM masuk keje balik.Fuhhh! memang meronggeng sakan la.hahaha!over taw.

Nak tahu y? Sebab, kan Bulan May ada 2 days public holiday.Then, my company pulak tak ambik Public holiday 11.04 hari tuh, tapi menggantikan dengan 30.04.Memang semua nak plan cuti panjang lerr tuh.hehehe. Thanks to my HR yg sangat bijak kalo bab-bab cuti nih.haha!suke...

Pagi nih, YM masak Bekpes lewat sikit. Lepas YM siapkan entry nih, then YM akan bertungkus lumus di dapur. YM bangun pagi macam biasa gak, tapi bila cuti nie memang boleh la buat keje macam siput sket. Takyah nak rushing-rushing, adrenaline pun stable je.Part tu yang best tuh.Tenang dan aman damai je jiwaku.

Yesterday, YM buat Kerabu. Kerabu Mangga. Tetiba tingin nak makan kerabu Mangga bila gi Pasar Tani kelmarin. Dah lama YM tak buat. Kerabu Mangga nih feveret My sister. So, bila nampak Mangga kat Pasar Tani kelmarin, dier la yang beriya-iya mengingatkan YM pasal kerabu Mangga nih, sambil tarik2 baju YM ha. Dek kerana taknak dia malukan YM kat situ, YM pun belikan la Mangga tu ha. hahaha!

Tak pasal aku pun ikot meliorrr skli hah....aiseyy.....

Kerabu Mangga ala YM

Kerabu Mangga nih sangat simple nak buat. Like usual, YM mmg tak suka yang susah-susah. Masih banyak keje lagi nak buat instead of duk kat kitchen berejam-rejam kan?kan?kan? Kalo korang nih jenis yang memang In Love sangat duk berejamm kat dapur, proceed...proceed.Boleh...boleh...

Resipi Kerabu Mangga

1. Goreng Ikan Bilis

2. Blend Ikan bilis+cili padi+belacan

3. Kupas Mangga, potong mcm YM potong tuh ha, klu nak potong cara lain pun, suka hati korang la kan?

4. Hiris bawang merah

5. Gaulkan semua bahan kat atas dan tambahkan garam + gula ikut level tekak korang, (^_^)

6. Masukkan sedikit susu cair, then gaulkan lagi.

Tu je! Ready to be served to Mademoiselle....memang sangat sesuai dijadikan santapan utk Lunch. So, apalagi....cubalah yer. Kalo tak sedap, pls jangan komplen kat sini.hahaha!

Ikut creativity masing-masing la. Sape taknak belacan, takyah guna.Sape tak suka susu cair, takyah letak.Haihhh...takkan itupun Mak nak cakap yunk.....dah-dah-dah....Mak nak pi buat keje kat Dapur nih, kang bangun Big Boss tapi kecik tuh, susah pulak YM nak buat keje.

Soooo....Have to Run.

4 Sweet Words:

Riena Haiqal said...

sedapnya.. my feveret gak ni mangga2 ni... lama dah tak makan mangga.. susah nak jumpa la kat labuan ni sekarng...

Lama gak cuti yer.. bole la share resepi lagi hari2... :)

Unknown said...

meleleh air liur nampak kerabu mangga ni.. ehh22. nak try tambah susu cair la lepas ni.. hihik :)

Miss N™ said...

aduhh YM..kecur liur dah nihhh...!

Ayu said...

Insyaallah, Riena. :)