Friday, April 20, 2012

:: Resipi Ikan Kembung Belah Belakang::

Assalamualaikum...

YM nie, baru je tersedar drpd mimpi.Tgk Dak Yayan masih nyenyak tido, YM pun laju-laju pi update belog.haha!pantang...

YM Terpengsan dlm sejam tadi, bajet penat gilerr kat kitchen!hehe. YM ni gini la. Kalau dah settlekan keje-keje, badan rasa sakit-sakit, letih sgt, YM taknak paksa badan YM. Yelah, buat keje pun jadi slow bangettt, kekura kalau tgk pun, gelak taw!siap golek-golek lagi.Cis!kura-kura, berani ang!(^_^)

Bagi la dier rehat, kang kalo dier meragam, sape susah?kita gak susah kan?So, dont push urself too much ya all mommies?

Okeh, Resipi lagi daripada YM. Bajet macam chef-chef, nak bagi resipi bagai kan?cehh! haha!takdelah, ilmu yang ada kenalah share, kalau org lain bermanfaat, insyaallah YM dapat pahala, tak gitu?

Resipi Ikan Kembung Belah Belakang

Ini Ikan Kembung. Kalau uols nak guna ikan lain, boleh, no hal!


Ini adalah cara utk membelah ikan Kembung itu.Lepas belah, buang insang sumer, cuci ikan bersih2.

See?? Gini la jadinya.Eh!ader telur???itu YM yang punyaaaa...:P


Then, taburkan serbuk kunyit+garam.Lumurkan Ikan.

Cara buat nih, mcm biasa, senang! 
YM suka guna nih.Ye!YM nak yg senang2 jek.ekeke

Okay, cara nak buat tuh, senang jek. Rendam cili kering.sementara tuh, pi ambik bawang Merah.Kupas.potong sket, tak kisah la bentuk apa, supaya senang blender uols berkerja.ekeke.Then, toskan cili kering tuh.Masukkan cili kering+bawang merah dlm blender, then blend!

Takyah la susah-susah nak tumbuk bagai, nak klasik la...ori la...busy-busy...byk lg keje lain nak buat.haha! Tapi, ingat, guna blender yang uols guna utk blend kacang / gula tu okey (blend kering punye la). Kat umah YM, blender biasa2 jek, that's y my statement cenggini. :D

Dah siap blend, masukkan garam+gula (sikit je,okay?)+asam jawa instant tuh.gaul-gaulkan.

Masukkan paste yang uols buat tuh dalam badan ikan. Then, goreng. Minyak jgn bagi ikan tu tenggelam, kang berterabur semua paste tuh dalam minyak. Sikit je, dah okay.


Dh pun siap!
Senang jek, yang agak compli sikit tang nak belah ikan tu je kan?first time buat, terkial-kial gak YM.Dah lama tuh, apa jenis ikan pun boleh belah, kecuali Ikan Piranha!haha! Kadang2 YM buat siap-siap.Then, letak dalam fridge kat tmpt keras tuh. Bila nak makan je, unfreeze kan, then grg!

Really, its save my day! :D

Nih resipi kegemaran YD.Selalu rebut2 makan ngan YD and My Sis.

Juga YM belajar daripada my Ibu mertua. 

Sayang mak juta-juta lemons!Sayang My Mommy juta-juta lemonsss jugak!!mwahh-mwahh!
Both of u are Great!

9 Sweet Words:

IntaNBerliaN said...

wah.. nk try lah... xpnh buat lg ni... bhagian potong tu la... risau kot xjd..hihii

Miss N™ said...

makan dengan nasi panas..mmg sedap.!
adeh..lapo le pulakkkk...!

Riena Haiqal said...

hahaha.. tak pernah dibuat orang nak belah ikan piranha.. seram.. belum kita belah, dia dah belah kita dah awal2. huhuhuhu
thanks utk resepi yang ni.. saya dah siap tulis dalam buku resepi saya.. Inspirasi dari YM.. :)

mamasuri said...

ya allah..segar nyer ikan kembong ko ym...tingat aku kat kampung..pakcik aku suka pergi ke laut weekend..then bwak balik ikan segar...
aku jarang wat ikan kembong...
tp wat ikan kerisi tu jer ...
kalau bt mmg laki aku laju jer makan
(selama ni pun mmg laju jer makan)
ehehheh

Unknown said...

papa mifz tak mkn ikan...huhu

Umialya said...

ader lagi? minta sikit

sal ya said...

memang sedap. makan panas2 lagi sedap.

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam yayan...mmg sedap mkn ikan yg dibuat camni.
Biasa k.atie guna ikan cencaru jer.
Dpt lak paste tu pedas sikit..nasi lak panas2..mmg MIL lalau pon xpersan.hihihi

Mat Rol said...
This comment has been removed by the author.