Thursday, April 19, 2012

::Sangat Pantas!8 mins je...::

Assalamualaikum...

Aduh...badan YM ni rasa sengal-sengal pulak pagi nie.Takleh jadik nie...kene pi massage nih, kalo dibiarkan sure akan menganggu rutin harian, buat keje pun akan jadi macam kekura sebab badan sakit.


Yesterday, YM kene stay back kat ofis, kol 9 baru YM balik umah. Tu yg lagi sakit2 badan nih. My boss mintak tolong YM buat report.Nak nangess rasanya sebab YM rindu sangat kat Yayan, dah seharian tak jumpa. 

Tapi nak buat camner, nama pun keje kan?Luckily, bende macam nih jarang-jarang berlaku, klu selalu berlaku, no choice, have to say bye-bye la... Yelah, YM taknak terlepas moment ngan my kiddo, Yayan. Masa dier kecik setoet nih la moment yang tak boleh dilepaskan.Kalau dier dah pi skool esok lusa, dier dah busy ngan kengkawan dier dah, Ibu ni not so interesting la....owhhh!tidakkk!

Okeh, back to business. Cewahh!banyak la ko punye bisnes.hehehe. Pagi nih YM masak menu yang simple dan paling pantas. Betul uols!pantas giler!YM siap record time lagi ha. 

YM masak Nasi goreng Cina. YM masak within 8 minutes jer. Best kan?Tapi...nak buat 8 minutes tuh, uols kene follow step YM bebetul erk?

First of all, kene buat prep utk bahan-bahan. YM buat semalam, before go to sleep. Bukannya lama pun nak buat prep nih, super pantas!

Bwg potong siap2, masukkan dlm bekas.Same goes with Mix Vege. Then masukkan dalam fridge.

Ayam potong sesiap, masukkan dlm bekas, boh dlm fridge *klu uols ader Udang, boleh siang siap-siap, then masukkan dlm bekas jugak.
Leftover Rice, kacau siap2, masukkan juga dalam bekas.Boh dlm fridge.Kalau boh dalam fridge, nasi jadi lagi senang utk digoreng. dier sngt memberi kerjasama.ngeeee...
Then, bila bangun pagi, keluarkan semua bahan-bahan berkenaan. Panaskan kuali, then....

Zassssss!!!!

Masukkan bwg, bila bwg dah sedikit garing, masukkan ayam.tggu smpi ayam masak. klu uols potong ayam kecik-kecik, ayam tu lagi cepat masak, within 3-4mins, ayam dah masak!
Then, pecahkan telur!PERINGATAN:Sila basuh telur bersih2 yer. *perlu ke nak buat semua huruf besar??, hehe**
Ada sesetengah org suka pecahkan telur kat dlm mangkuk dulu, then masukkan dlm kuali. Since, YM kan nak cepat, nama pun pepagi.YM pecahkan terus jek dlm kuali.Same jek bg YM...ekeke.

Then, tanpa menoleh ke sana-sini, terus je kacau!nak cepat kan??kacau-kacau-kacau!
Then, dengan kadar super segera, masukkan Mix vege.Kacau lagi...tggu seminit je, dah ok dah.
Then, lagi lajuuu...masukkan leftover Nasi.Kacau.Then masukkan garam / perasa.Ym suka guna perasa Ayam Knorr.yummy!
Then......Tadaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....

Nasi Goreng Cina
Taburkan daun bawang or in my case daun sup sebab daun bawang takde.Talking about daun bawang kan, rasanya nak tanam daun bawang la lepas nih.Senang, kalau nak guna je, petik je kat blkg umah.hehe.

Oklah, uols. Nak pi keje dah.....

Selamat Mencuba yer!

10 Sweet Words:

AdaM Hawa said...

terus lapar tgk entry ni.. huhuhu

Unknown said...

hihi..so nampak sedap nasi goreng cina tu..suka2.

Unknown said...

waah..pantas dan menjelit jari. thanks sharing

Unknown said...

bagus...saya pun slalu buat camni..kawan2 kat opis heran bgn kul bape la pepagi sampai bole bawak bekfast macam2...hehe

mamyharraz said...

ym mmg rajin..selalu memasak dgn pantas.
kagum.nnt boleh tiru..sbb kadang tu tak terfikir nak prepare bahan2 siap2.

Melati Qistyna's Mummy said...

Uishh, nmpk menyelerakan lah, :D

Miss N™ said...

wahh,...cepat dan sedap..!
rajin sungguh YM ni... :)

hari ni Perak cuti.. :)

Riena Haiqal said...

wah ni lagi simple dan harus di jadikan hidangan utk pagi2 lepas ni.. hikhikhik.. thanx utk resepi yang ni pulak.. dah ada satu buku resepi utk salin resepi dari YM.. :) suka sangat2

Reena Sidek said...

sedap... kejap jer...

Unknown said...

hadoi..sedapnyerrrrrrrr