Assalamualaikum
Petang ni nak masak Hypo Berendam lar.Hehehe. Ni kes teringin nak makan lepas Dak Riena nieh ha, dok cakap dier ngidam. Tak pepasal lak aku pun join ngidam sekali, padahal takde isi pwot pun.kuikuikui.Tekak je yang ngidam.Huhu
Lagipun, kesian kat Kawan YM, Dak Riena tuh.Teringin sangat kan?ngidam.Alahai...Takpe-takpe.Jum kita wat petang ni time berbuka yer dear.Senang je.
Credit pic : juwitafariz |
Bahan-bahan:
2 cawan tepung pulut
1 1/2 cawan air perahan Pandan
Inti kelapa
*Cara membuat inti kelapa*
Potong gula melaka kecil dan masukkan ke dlm periuk bersama gula & air. Masak hingga gula hancur. Tapis air gula tadi dan masukkan ke dalam kuali. Masukkan daun pandan dan juga kelapa parut. Masak hingga inti agak kering sedkit.Angkat dan sejukkan
Bahan untuk dadih / kuah:
2 1/2 cawan santan
2 sudu tepun beras
1/2 sudu teh garam
2-3 helai daun pandan
Cara-caranya:
1. Campurkan semua bahan2 untuk dadih, kacau di atas dapur sehingga pekat,lebih kurang 10minit, then ketepikan.
2. Campurkan garam dengan air pandan dan gunakan campuran itu utk menguli tepung pulut sehingga menjadi doh yang boleh dibentuk
3. Ambil sedikit doh, bulatkan, isikan dengan inti kelapa, kelimkan.Buat la sehingga habis, yer.
4. Didihkan air, masukkan daun pandan skli, kemudian masukkan si hypo sekalian yer, eh!bebola pulut la yer.:)
5. Bila semua bebola terapung, tunggu 2-3 minit, then toskan.
6. Terus masukkan ke dalam dadih tadi.
Credit : My Resipi.com
Dah pun siap!hehe.senang je kan?Jum!Riena, kita buat untuk berbuka aaaaa!Hehehe..
16 Sweet Words:
Huyoo.. mastercheff malaysia. Hehe. Agk2 badak makan x kueh ni? :D
sedap..
teringin nak buat sendiri :D
thanx dear... petang ni kita sama2 buat k walaupun duk jauh2.. hehehehehe.. terima kasih sangat2 utk resepi ni... dapat la aku makan lepas ni.. (^_^)
kuah dia tu, kalau buat manis sikit mesti sedap.. :)
semalam adik beli dekat pasar ramadhan..xmanis sagt.. :)
owhh...kuih nie tingin nak makan pulak
sedapnyer....terasa nak berendam lak bila tengok kuih ni berendam...hehe
kuih cmnie sebenarnya senang je nk buat kan..cuma preparation dia je leceh skit..tp klu dah niat nk buat tu susah mcm mana pun tentu buat
bulan puasa ni tekak mmg suka mkn kuih kan..
minggu sudah baru buat onde2, lebih kurang mcm buat onde2 gak ni cuma dia berkuah santan..
sedap gak kan..nanti nak cuba :)
Sedapnya...
Dah lama tak makan kuih nie ;)
huhu.. comel je nama hyppo berendam. :)
Nak try gak... Cam best la..
tak pernah zie mkn kuih ni taw. kalaulah zie ni jenis yg rajin masak kuih...kompom weekend ni zie terus buat taw. tp itu la...zie jenis yg tak rajin. miahahahahaha :P
kureng sikit. kalau buat pun entah siapa la nak makan.
mmmm... nampak best laaa ni....boleh gak try ni...ekekekee
Post a Comment