Saturday, March 17, 2012

Kekalkan Kesegaran Apium Graveolens

Assalamualaikum...

Apium Graveolens????

Aper pulak tuh???

Itu adalah nama saintifik untuk Daun Saderi atau lebih dikenali sebagai Daud Sup.

Kalau takde daun tuh memang rasa sup tak beshhh!YM mmg suka sangat ngan daun tu.Ari Khamis tu, YM g Giant,beli Groceries.Cari la Daun sup ni.Ayoooo!Diorang packing byk2 la.Risau YM nak beli sebab byk sgt.Kakak sebelah YM tu pun dok pilih2,mana bungkusan yang paling sikit untuk dia ambil.YM yang menyelit nih mcm dah berebut2 pulak ngan dia nak carik mana yang paling sikit.

Dia dapat bungkusan yang paling sikit, tapi dah layu yang amat,dah jadik macam Daun Sup kering ha!Hakhakhak.YM gelak je dlm hati, gelak depan2 kang ader yang disumbat ngan Daun sup kering kang! :P

So, dengan berat hati,YM pun rembat jelah.Besar pun besar la.Pepandai la nanti.huhu.Bila dah timbang,RM2.Owh!takdelah mahal sgt,hehe.Dalam kepala YM dok pikir, ni kene habiskan cepat nih, kalau tak kang membazir jek.Dalam kepala,berlegar-legar resipi apa yang patut Ym buat utk habiskan Daun sup ni dengan kadar segera.Klu letak dalam fridge pun, still tak bape ok, even dah balut ngan suratkhabar.

Before this,YM ader gak try, basuh, keringkan,then letak dlm plastik yang ader zip.Okay, tahan jugak la tapi tak lama,then bila berair sikit, daun tu pun busuk.haihhhh.....

Dah sampai kat umah,tgh basuh2 sayur-sayuran tuh,YM teringat kat Chef Nigella Lawson,Chef favourite YM.YM penah tgk kat kitchen dier banyak gilew daun sup,pastu dia bubuh dalam vase letak kat dapur jek.Nampak freshhh.So, YM pun nak try la!

Tadaaaaa....

Hari ni hari yang ke-3 and Daun nie still freshhhh!! Yessss!berjaya jugak YM menyelamatkan keadaan. YM dah guna byk, letak kat Macaroni grg,Macaroni sup,mee kari,tapi still byk kan???

YM mmg tukar air dalam Vase tuh tiap2 hari nak pastikan daun tuh tetap segar dan tak busuk.Jadi, senang la YM, nak masak je, petik2 jer.ekeke.

Akar Daun sup tuh pun banyak, YM dah selamat tanam kat pasu.Harap2 tumbuh le dier,jimat sikit duit kan?(^_^)


Info Daun Sup-Khasiat

Daun sup dapat menurunkan tekanan darah tinggi. Caranya; ambil sedikit daun sup, hiris kecil-kecil dan tumbuk bersama sedikit gula. Setelah ditumbuk lumat, campur kan sedikit air. Kacau kemudian tapis dan ambil airnya. Amalkan meminum air itu 3 kali sehari untuk mendapatkan kesan yang optimum. Cara lain yang lebih mudah adalah dengan merebus daun tersebut. Amalkan meminum air rebusan ini 3 kali sehari.

Antara khasiat lain ialah, ia boleh digunakan untuk mengubati masalah keracunan berpunca dari jangkitan bakteria, menghentikan pendarahan dan juga membaikpulih fungsi hormon yang terganggu seperti ketika haid.

Selamat Mencuba!

14 Sweet Words:

Miss N™ said...

daun sup ni..bubuh dlm ape2 masakan pun akan jadi sedap...sebab aroma dia wangi... :)

Ayu said...

a'ah...betul tuh Nur...nyum2...:)

Mrs Sofea said...

Semalam saya beli ulam raja dekat pasar malam, even letak dalam peti, pagi ni da layu. Tension betul. Kepingin nak makan ulam raja sebab da lama tak makan. Tp, apa boleh buat, da layu. Nak direndam dalam air, tak de akar. Aduyaii...

Unknown said...

setiap sayur ada kebaikkannya..sbb tu zuan suka makan sayur :D

Ayu said...

takpe, takde akar pun,boleh je rendam.gambar kat atas tuh,akarnye takde...dah selamat ditanam.:)

Ayu said...

betul tuh!!

syafiqa said...
This comment has been removed by the author.
dieyna said...

boleh tiru.. hehe

Unknown said...

kalau da kena babab, datang balik tekanan darah tu.. :P

Unknown said...

suka guna daun sup dalam masakan...membuatkan rasa makanan tu mcm "sihat" aje...hehehe :P

IntaNBerliaN said...

dear.. thanks kongsi tau.. xpnh tau pun sblm ni... that y daun sup sy cpt layu sbb ltk dlm peti ais...hahhahha

ajumohit said...

Tq for this good info YM, Baru tahu kekekekek...biasanya daun tu Akan kering je dalam fridge

Unknown said...

bijaknya mama yayan..

dik.. kalau dapat kat kak, kak buat jus...

ariana said...

owh..daun sup rupanya..banyak khasiat pulak tu..thanx for sharing ye sis:)