Friday, April 6, 2012

Jum buat Frozen Food sendiri

Assalamualaikum...

Pagi nih hujan ler pulak (syukur,hujan rahmat).Patut la bila YM bangun jek, Extra sejuk semacam,cepat-cepat tutup aircond.Dak Yayan macam biasa la, duk tergolek dalam baby cot dier tuh ha.**dah besar dah, tp still muat dlm cot tuh.huhu**.

Nak sentuh air pun, eiii!sejuknyer. hehehe.Maklumlah, kat umah YM nih koman sikit, takde water heater.Tak mampu lagi nak beli.Tggu la,bila dapat duit terpijakkk nanti.*bila nak terpijakk pun tak tahu.* (^_^)

So, lepas solat, YM pun melangkahkan kaki yg agak berat di pagi hari nih ke destinasi biasa, Dapur.Mana lagi duduk pompuan kalau bukan kat dapur kan?belajar tinggi2 pun akhirnya ke dapur jugak! Aikkk! pekene pulak YM ke tajuk nih???kansel.kansel.tak suka topik tuh.ekeke.
 



Ini Roti Gardenia *Tak tulis pun org tahu la!, :P *

Ha.....pagi nih YM nak buat Roti Sosej utk breakfast. Dah terlanjur buat  (haishhh!laen mcm bunyinyer!) so, YM fikir agak mulia kalau YM buat banyak terus, boleh buat frozen, senang! Time nak makan nanti, keluarkan drpd fridge, celup ngan telur, goreng!Tak sampai pun 10minit,dah siap!

Uiii...YM love sangat bende2 senang,mudah & cepat nih!maklumlah, ibu-ibuan nih mmg suka yang senang-senang dan cepat nih.Pada yang single mingle lagi tuh, nanti korang faham le maksud YM nih, bila uols dah berkeluarga.


Ini sosej Ayam. Bahan yang diperlukan, dah nama pun Roti sosej kan?

Korang potong tepi-tepi roti tuh, okey? Bkn nak membazir, tapi menyenangkan korang bila nak menggelek nanti.Roti itu akan lebih berkerjasama dengan korang.

Then, tiba masanya utk mengelek sekuat-kuat hati (Ya hampunnn....penggelek YM tuh ha...!haha!tu je yang terbaik setakat nih.Penggelek YM tercicir masa pindah umah ari tuh.Ntah mana dah peginya.) Lagi nipis lagi baik roti tuh berkerjasama dengan korang bila korang menggulung.

Then, Gulungkan sosej tuh. Oh!yer, kalau korang nak jimat sosej, korang leh belahkan sosej tu into 2 ya? Klu korang nak sosej tuh maintain gebu, proceed.

Di hujung roti tuh, korang sapukan telur, tak kisah,tak kisah putih telur ke, kuning telur ke, boleh belaka.Nih utk menjadikan roti tuh lebih mesra dengan gulungan korang.

Tadaaaa....dah siap!!! Dah siap gulung tuh, YM potong roti tuh into 2 parts, so nampak ketot dan comel.Lagipun, nak menyenangkan ym nak carik tupperware yang sesuai nak boh dalam fridge nanti.

Senang kan???alah...kacang jek kan?kan?Buat ngan ur kiddos pun boleh dan sangat Fun!.Buat bebanyak.Rasa nak makan je, unfreeze kan roti nih beberapa minit, then celup dalam telur then goreng!

Recipe nih pun sangat-sangat sesuai utk dijadikan bekal ur kiddos pi skool, kan?? kiddos kan loveeee sosej. So, senang, selamat (coz dah sah-sah takde pengawet makanan,kan?) dan cepat! Roti nih boleh tahan lama selagi dier dok dalam fridge (kat bahagian sejuk beku okay?).

Korang jugak boleh pelbagaikan inti kat dalam roti tuh.Tak semestinya, Ym kata sosej, korang pun buat sosej jek.Takmo lurus bendul ok.bengkok2 sikit takpe.be creative dan innovative, hehe. Mana tahu korang suka inti sardin ke, mix vege ke, apa-apa la selagi boleh dimakan yer.


Ni la bekpes YM pagi nih. Recipe nih boleh dijadikan Frozen Breakfast yang sangat-sangat membahagiakan hari mendatang anda!! 

Selamat Mencuba!

p/s YM kat sini weekend,today.Tu yang agak lewat sikit bersiaran.hehehe

28 Sweet Words:

syanasaid said...

wah..tak terpk pn aku nk buat frozen gini
tq beb

anak aku pn suke roti sosej gini

Unknown said...

mmg peminat resepi2 yang senang2 macam ni....anyway, salam kenal..

Myalycia said...

haah.. senang.. tinggal nk goreng jer kan..

dieyna said...

menariknya.. boleh tiru.. hehe baca entri balik kg .. ada nama yayansmum kat situ hehe

Belinda Adzmi Ibu Ilhamny said...

good idea.. slalu pg2 tu gak la daku kelam kabut menggoreng dgn baru nak melenyek roti bagai...boleh wat stok gini kan.. kalau salut roti tu ngan bread crump lg mabeles..

Unknown said...

mmg btul...mkn pun sodap ehehehe....tetiba teringin plak...ada yg balik nak kena buat ni kihkihkih

@e_da said...

wowo gud idea.. leh cuba ni

Acik said...

Penggelek tuh paling best. kreatip! heheheee

kasihibu said...

perkongsian yang hebat..tqvm

AdaM Hawa said...

esok nak buat la!! hehehe

Unknown said...

YM mmg marbeles!!!
nak try gak kalau2 hakim berkenan :)

[leily.laily] said...

kreatip la YM ni..
blh kite tiru jugak..
dh mati idea nk wat bekal my alya nih!

Unknown said...

hahahaha.. kan?? betul tak? hahaha.. tgk.. dah lapar da perut ni..hahaha

Ayu said...

hahaha!nak buat camne Boni...idea cuma ke food jek...haha! eh!ko tak lebam ke mengomen nih erk?wkwkwkwkw

Ayu said...

Tq jugak...:)

Ayu said...

try jgn tak try mama vavavooommm!

Ayu said...

ape yang ader dikongsi bersama...insyaallah, YM dpt pahala gak kan...:)

Ayu said...

haha! rembat je aper yg ader...hehe

Ayu said...

cuba...jgn tak cuba!:)

Ayu said...

betul2...buat stok..senang idup...:)

Miss N™ said...

time nak makan, cicah lak sos..perggh..!
mmg sedaplah jadinyer..!
mesti dak yayan tu sukerrrr..kan..?
lebihan roti 2 kan YM, boleh campurkan dengan telur dadar sedap jugak..!

ataupun kalau nak buat cucur, lebihan roti tu boleh campurkan sekali,
baru2 ni mak nur buat cucur, yg di campurkan lebihan roti..mmg sedap.. :)

mie said...

wow!!
sedap ni, simple plak tu..
sesuai untuk orang bujang..
eheheee

Unknown said...

nak suh wife buat jugak la..hehe

Melati Qistyna's Mummy said...

kalau akak, akak boh mayo, pastu celup telo, golek atas biskut craker hup seng, rangup :P

Unknown said...

yummy...anak2 yas pun tentu suka klau dpt makan mende2 cam nih....siap berebut2 lagi tuuu

Unknown said...

Ym punya blog adalah salah satu feveret sy lah.. hehehe.. mana leh lebam..haha

IntaNBerliaN said...

wah sungguh senng ni.. nak buat jugak...hihii

Sheila Salim said...

sheila nak try untuk berbuka nanti!
yeayyy mekasih kak :)