Wednesday, April 25, 2012

::Petua Hilangkan Hanyir Ikan::


Assalamualaikum...

Haih...Ikan-ikan Sungai atau sesetengah org panggil Ikan Darat nih, memang sedap dimakan.**Yang tak suka makan Ikan Darat, senyap2 je okay**Tapi, kalo ko silap gaya, ermm...sesia je masak.Yelah, bila makan je, bau Tanah...Bila makan je Bau sungai...lagi, Bau Lumut, lagi, Bau ape lagi erk?hehe. Memang menganggu pemakanan la kalo bau hanyir ikan tuh kan.

Dolu-dolu, YM ingat lagi.Masa kecik setoet YM suka sangat naya kan Ikan Puyuh taw, *larik topik sikit*. Kalau kat Sabah, kitorang panggil Ikan "Kuruk".Ha!kan dah dapat Vocab baru.Tu la, makanya rajin2 la baca belog YM ni, okay? *pomot tak abes2*wkwkw...

YM ingat lagi, YM boleh gi goreng Ikan Puyuh tuh hidup2 dalam kuali. Hidup taw! Tak nyempat org ikan tuh nak ngucap. Astagfirullah!kejam sungguh waktu tuh. Yelah, kecik lagi, tahu ape.Tahunye nak berexperimen jer kan?Mmg sangat kejam la kalo YM ingat2 balik.Nape ntah YM suka-suki je campak ikan tuh dalam minyak panas tanpa disembelih elok2.Kesian kat Ikan tuh kan?Dah macam pembunuh dah YM....ohhh...tidakk..nauzubillah!

Dah sah-sah YM buang je Ikan tuh. Nak makan??? kem salam la, bau hanyir kot!yukk!

Tapi, Ikan puyuh memang sedap. Sedap kalo digoreng, masak gulai lagi larr,perghh!terasa sweet nye ikan tuh.Fresh from Farm taw! Tingat pulak time kecik2 dulu, selalu pi mancing ngan Paris Hilton.wakaka!tang Paris Hilton tuh, dah sah-sah Nipu. :P

So, daripada YM merapu cenggitu baik YM proceed je bagi tips. Nih tips utk mereka-mereka yang baru nak belajar-belajar. Kalo Ibu yang dah Taiko-Taiko tuh, tgk jelah erk? (-_^)


Ini Ikan Talapia Merah. Disebabkan YM malas nak siang, YM paksa Pakcik kat Pasar tuh siangkan. senang idupp zaman skrg nih kan?kan?kan?hehe
Okay, bila dah sampai umah tuh, korang keluarkan ikan drpd pastik, then terus je basuh.


Kemudian, ambik garam, taburkan macam kat Gambar kat atas tuh.Korang lumur-lumurkan, basuh.Korang akan rasa lendir-lendir ikan tuh beransur hilang. Then, buangkan air. 

Pastu, ambik garam lagi, boh air, then basuh lagi. Buang-buang la insang2 yang still melekat2 tuh.Buang segala kekotoran yang uols nampak. Usap-usap badan Ikan tu sket. Then, buangkan air tu. 

Selalunya, YM buat 2 kali. Tapi, kalau korang rasa lendir Ikan tuh still ada lagi. Buat lagi, sampai lendir tuh hilang. Percayalah, memang ikan tuh tak rasa berlendir dah, which is a good sign yang Ikan tuh takkan berbau hanyir. :) 


Last Step is kene basuh Ikan tuh guna cuka.Buat step sama mcm kat atas tuh.Selalunya, guna cuka nih, YM buat skli je pun dah ok.Jgn pulak korang biar Ikan tu lelama ngan cuka, kang masak pulak Ikan korang tuh.haha. 

Kalau takde cuka, leh guna asam jawa ataupun asam limau.Step sama jek. Then, lepas tuh, toskan ikan.So Ikan dah ready dah terjun dlm kuali. Agak proper la drpd campak Ikan yg tak sempat ngucap tuh kan?haha!

Selamat memasak, semua!

15 Sweet Words:

Unknown said...

wah, Eza baru tahu ni. thanks bagi tips ehhh.. :) Nak tepon mak, gtau!!.. hihik..

ariana said...

akak biasa guna asam jawa atau asam limau..cuka pun boleh ye..satu lagi..kalau nk ilang kan lendir dia ada org guna kan tepung gandum..

Abang Karu said...

Slmt memasak.....
Saya selalunya beli yg dh siap goreng je heheheee

Unknown said...

xguna cuka.. selalu guna air asam jawa o limau jer..

Miss N™ said...

YM guna cuka ye... nanti YM cuba guna limau purut.
mmg hilang,. bila kita goreng ikan, trasa lagi limau purut tu..!

ஜ miss klanika ஜ said...

slalu jugak guna cara nie nak hilangkan bau nye.

IntaNBerliaN said...

oooo camtu.. biasa sy bsh dgn grm tu je...

Riena Haiqal said...

thanx sebab share.. memang saya tak suka bau ikan ni sampaikan utk siang ikan jer suruh husband yang tolong siang.. hidung ni allergic sangat...

Melati Qistyna's Mummy said...

Selalunya akak gn asam jaw a je, kalau ayam ngan sayur akak cuci ngan air garam :)

D said...

taksuka makan ikan sebab selalu tercekek tulangggg T____________T

Izan Ishak said...

izan sukaaaaa ikan talapia grg!

selalu mmg cuci n lumur ngan asam jawa je. tang cuka tu baru tau...

sal ya said...

biasanya guna asam jawa je. tp cara nak hilangkan lendir pada ikan bekukan kejap ikan tu. bila keluarkan mst lendir tu cair sekali. tp kalau nak masak on the spot takdenya blh tunggu2 kan.

Zie Madini said...

eee..nak try lah nnti. coz zie since preggy ni, tak leh cium bau ikan. tak tahan :(

Anonymous said...

kalo pakai cuka tu,kena campur ngn air ke?ke cuka saje?

Ayu said...

campur ngan air yer.:D Macam step garam tu jugak.