Sunday, May 20, 2012

Bila kita fikir susah, ia akan jadi susah!

Assalamualaikum....

Last nite punye dinner ala-ala kenegerian sikit.Ceh!padahal same jek pun mcm ari-ari lain.ekeke.Takdelah, korang...for dinner last nite YM masak Ikan Talapia Masak Tempoyak.Dah Ikan Patin takde, YM guna la ikan apa yang ader.Belasah jerk.

Ape??? masak Tempoyak susah????Eh!takdelah.Sama je mcm ko masak Spaghetti Bolognese tuh.Ntah2, ni lagi senang kowt.hehe. Tapi, betul la korang, dulu YM fikir, aduh!susahnya nak masak Tempoyak, padahal try pun tak lagi, dah jump into conclusion.Sudahnya, memang hidup la ngan assumption tuh, sampailah satu tahap bila YM kahwin ngan org Pahang nih ha, ko nak ke, taknak ke, ko kene gak try masak. Sedap, tak sedap, belakang kita kira. :P

Tapi, bila YM dah belajar ikut resepi, ish!jadik jugak.Tapi, bukannya 1st time ko buat trs jadik.Dah nama pun belajar, belajar sensorang pulak tuh.Nak belajar ngan My MIL, dier tak suka makan Ikan masak Tempoyak nih, so mmg knowledge dia pasal this dishes so-so jelah.*Hamboiii, suke-suke ang ckp, knowledge aku so-so yer...*hehe, ampun Mak!


First time buat, agak hanyir sebab tak tahu nak ilangkan bau hanyir tuh. Tapi, we are grow thru times kan?So, YM ambik inisiatif utk belajar ngan My MIL, how to get rid with all those fishy-fishy, hanyir-hanyir smells tuh.*bahasa ape la yg aku guna nih!ekeke*

2nd time buat tak bape nak sedap coz Tempoyak sikit. Asam keping / jawa tak boh, Tempoyak semata-mata, hmmm...lagi la ke laut.hehehe.

3rd time, baru la okey sebab dah try beberapa kali kan?Yelah, YM agree, kalau kita tak cuba, sampai bila-bila pun kita tak tahu. Tak tahu sebenarnya, things are not as hard or as complicated as wut we think.(^_^)

Meh, YM share recipe ngan korang pulak.Memula, mcm biasa, hilangkan hanyir ikan dulu.This one is a MUST do, okey?Klik SINI, kalau nak tahu cara hilang Hanyir Ikan.

Bhn-bahannyer yer.Nak senang like Me, Blend jek.Takyah ko berpeluh2 nak tumbuk sgla.hiks..YM suka blend cili tu ngan batang2 dier skli, My mum kata as a Penawar, takdelah skit pwot nanti.Sejauh mana kebenaran tuh, tak tahu la kan?Petua org tua2 dedulu.
Disebabkan kunyit hidup takde, YM guna serbuk kunyit.Kunyit gak kan?Tak kire la rasa tak ori ke tak.Kat Kedai yg korang makan tuh, blm tntu Kunyit Hidup taw.Huhu. Korang dah blend bhn2 kat atas tadi, then trs je masukkan dalam periuk, then on kan api, klu tak on, bila nak masak??ekeke.
Masukkan Asam Jawa / keping secukup rasa.
Interesting part, masukkan Tempoyak. Klu nak rasa Tempoyak tuh lebih, boh le lebih ye.
Then, Masukkan Ikan Talapia yang telah disucikan dengan sempurna.Haha!ayatttt!

This is the last part.YM masukkan Bunga Kantan. Selalunya, org letak daun Kesum. Tapi YM nak letak Bunga Kantan.Dah nama pun resipi sendiri kan?hehehe. Lagipun YD lebih suka Bunga Kantan as compared to Daun Kesum. Tapi, mahal ko Bunga Kantan skrg nih.Haissshhh!takleh jadik nih, kene tanam sendiri nampak gayanya.*wink*
So, Camner korang??? Senang kan?Senang je.Seriously.Try la buat.Tak buat tak tahu.Part yang agak cerewet tuh, nak hilangkan hanyir ikan tuh.Tu jek. Nak seribu Daya, taknak seribu dot-dot-dot.Hehe.

Ikan Talapia Masak Tempoyak-YM
Kat Pinggan tu dah habis dah YM telan last nite.Ader sket je lagi kat Periuk, ingat nak bawak bekal pi Ofis, adik YM dah warning sesiap last nite, dia nak makan kat umah.So, jgn nak ngengada nak bawak.Haiyaaa....

So, Korang try la yer. Tak susah.Ia akan jadi susah, bila kita fikir ia susah.Tu je...(-_^)







p/s Jgn lupa klik-klik Tabung Jantung Yayan erk. Semoga Kalian diberkati!Amin.

8 Sweet Words:

Unknown said...

wah.. ikan talapia tu!! goreng pun sodap.hahaha

~Cik Sweety~ said...

kejam sungguh YM..!! menggoda dengan foto yg menggiurkan berahi makan..huhuhhuu

Abang Karu said...

hah...! lapar sudah jadinya perut ku....lom mkn lagi niiii....huhuhuuu

Unknown said...

betul..
senang je buatnya...
tapi kan saya buat masak tempoyak tak bubuh bawang putih..:p

sal ya said...

teringin jugak nak masak sendiri. nnt bila dah dudk sendiri blh la mencuba mcm2 resepi. hehehe... kalau cuba kat sini takut tak berhabisan sebab yg mkn pelik2 ni saya je.

حاني رملي said...

wink! wink! sedapnya.. hehe^^

Miss N™ said...

sedapnyerrrr..! meme kegemaran nur ni...!kalau mkn tak nampak org dah..!

Riena Haiqal said...

sedappppp laaaaaa... husband aku pun sangat2 suka dengan ikan talapia ni... mo cuba la kalau macam ni... :)