Monday, May 7, 2012

Nasi itu ayam yang punye, :P

Assalamualaikum....

Pagi ini daku dah start keje balik, setelah 10 hari cuti! 10 hari tuuuu!ekekeke.ofkos la rasa mcm berat je tulang nak pi keje, standard la tuh. Dah rasa best sangat dok gaduh ngan Dak Yayan tu tiap hari, nih tetiba nk tinggal dia pulak, ushhhh!sangat la tak best!

Pagi nih bekpes, YD banje taw!best-best!Takyah YM nak susah2 masak.Oh!suamiku, adakah dikau sudah bosan dengan masakanku?hakhakhak. Takdelah.YD kan baik, :) Dia bg la cuti kat YM sekali sekala kan?

Dinner yesterday is Nasi Ayam. Sian ayam tak dapek makan sebab kitorang hamekk nasi dier......

Mula-mula, bersihkan ayam, then rebuskan ayam ye puan-puan...

 Pastu, basuh beras, toskan...


 Then, kupas bawang merah, putih +halia, hiris ataupun blend (senang!)

Then, masukkan bawang-bawangan +halia+kayu manis+bunga lawang +2-3 biji buah pelaga dlm rebusan ayam tadi.Nak sng, beli je sup bunjut, campak! YM takde, tu yg guna cara tradisional nih, hehehe. Mesti korang pelik kan, nape rebus ayam dulu, baru potong bawang.Tu cara YM, nak jimatkan masa.:) Beras tu pun YM basuh siap2 then, toskan, supaya cepat air tu kering.Senang la nak measure bape byk air nanti.


Masukkan garam dan juga perencah stok ayam Knorr. Perencah nih, terdapat 3 jenis bentuk taw, satu yg cair, satu lg cube & serbuk.YM prefer serbuk, :) Mcm kat gambar kat atas tuu...

 Then, panaskan Rice cooker ngan Planta ini.


Then, masukkan Bawang-bawangan+halia+bunga lawang+kayu manis.Tumiskan.


Then, masukkan beras yg ditoskan siap2 tadi. Biarkan dulu selama beberapa minit utk beras utk mengembang ngan jayanya.cesssss...mengembang tuu...ekeke
 
Then, for sure by tht time, ayam pun dah ready. So, mbik air rebusan ayam tadi or known as Stock ayam tuh, masukkan ke dalam beras tadi. Formula senang, beras 3 pots, air 4 pots.Sure menjadik la.Tapi sukat betul2 ye.Jgn ko maen bedal je, kang tak jadik nasi tuh.hehe. *Ibu2 taiko mungkin tidak memerlukan formula ini.*hehe

Then, ayam tadi korang keluarkan drpd peyuk, korang lumur ngan kicap+sos tiram. Kalau ader yang nak letak sos cair ke, sos ikan ke hape, dipersilakan...jgn memalu. :P

 Then, masa utk buat sambal lada. Blend bwg merah (besar), air perahan limau(buang bijinya, kang jd pahit), then boh garam+gula+air suam sket. Zrengggg! siap!

Budak yang tak menyabo...ibu tak siap masak lagi, baru letak ayam kat atas meja, dia dah sebok2 dah cuit ayam...haiyaaaa...

So, tadaaaaa...ni la nasi ayam simple YM.Senang je buat nih. Fveveret Yayan.nape ntah bebudak kecik, suka sangat makan nasi ayam, kan?kan?kan?hehe


p/s Jgn lupa klik2 Tabung Jantung Yayan yer. Smoga kalian diberkati!amin.

9 Sweet Words:

Bitt (double IS) said...

sedap nyaaa...owh u masak dlm rice cooker yer...

Rose said...

sy pun suka nasi ayam...hihihi

AdaM Hawa said...

adehhh.. menjadi lapo.. dah le lepas ujan pg ni..

Zie Madini said...

YUMMM yummmm! dapnya yunk! i love nasi ayam taw

Izan Ishak said...

wahhhh..pagi2 dah dijamu mataku ni dgn nasi ayam! bukan anak2 je suka... mak pak budak pun suka makan nasi ayam ni.

Unknown said...

sedap...sama macam ai kita masak...eceh..

Riena Haiqal said...

wah sedap sngat2... tambah lagi dalam buku resepi sa.. hikhikhi.... Haiqal tidak bole makan ayam wooo, dia elergic...

Miss N™ said...

jgn kata yayan..! nur pun suka nasi ayam...!

mmg sedap..!

♥ Miss A ♥ said...

wah wah wah . sedapp jee nampakk :))